Onko maatiaiskana sekarotuinen?

Tavalliset ruskeat tai valkoiset kanat

Usein kuulee puhuttavan ns. tavallisista ruskeista kanoista, joita pidetään yleisesti maatiaiskanoina. Moni on siinä uskossa, että ruskeita munia munivat kanat ovat automaattisesti maatiaiskanoja. Suurin osa näistä kanoista on kuitenkin munateollisuuteen jalostettujen rotujen edustajia tai niiden sekoituksia. Luomutuotannossa usein käytössä olevat ruskeat munintakanat ovat useimmiten joko Brown Nick tai Hy-Line Brown -rotujen edustajia.

Tuotantorotujen syrjäytettyä kotoperäiset maatiaiskanat jo 1900-luvun alkupuolella niitä voi hyvästä syystä kutsuakin tavallisiksi kanoiksi. Useimmissa historiallisissa kuvissa maatiaiskanoja ei näy missään, kun tuotantohybrideistä on olemassa kuvia jo reilusti 1920-luvulta.

Valkoisia tuotantorotuisia (ehkä Leghorn) kanoja.
(Luultavasti Leghorn-rotuisia valkoisia) kanoja pihamaalla
Maaningan Käärmelahdella, Rytkönen Ahti 1928, Museovirasto

Ei sekarotuisia, vaan jalostamattomia

Maatiaiskana on alkuperäisrotu, joka on jalostunut paikallisissa olosuhteissa pitkän ajan saatossa. Vuosien varrella tähän populaatioon on tullut jonkin verran lisäyksiä muista lähialueilta tuoduista roduista. Suomalainen maatiaiskana on pyritty säilyttämään puhdasrotuisena lukuisten säilyttäjien ja Luonnonvarakeskuksen säilytysohjelman turvin. Säilytysohjelma on aloitettu vuonna 1998.

Säilytysohjelmaan kuuluvat kanalan pitäjät ovat sitoutuneet pitämään tilallaan vain yhtä kanarotua ja maatiaiskanakantaa. Useimmiten säilyttäjillä on tiedossaan säilyttämiensä kanojen sukupuu ja alkuperä. Puhdasrotuisista maatiaiskanoista haaveillessaan tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, keneltä kanoja hankkii. Monet kutsuvat maatiaiskanan näköisiä sekarotuisia kanojaan maatiaiskanoiksi, vaikka heillä ei olisi varmuutta kanojen alkuperästä. Monet säilyttäjät antavat myytävien eläinten mukaan alkuperätodistuksen, josta käy ilmi myös mistä ko. säilyttäjä on parvensa eläinmateriaalin hankkinut.

Maatiaiskanan alkuperää ei voi päätellä pelkästään kanan ilmiasusta. Toisinaan roturisteytys tulee ilmi vasta useamman sukupolven jälkeen esim. munan kuoren tai jalkojen erikoisena värinä.

Maatiaiskanan esittely

Suomalaisen maatiaiskanan säilyttäjälista

Alholaisia maatiaiskanoja kalliolla
Maatiaiskanojen värikirjo on laaja, eikä rotua voi päätellä pelkästä väristä.
Kuvassa eri ikäisiä alholaisia maatiaiskanoja ja kukkoja.

Suomalaiset maatiaiseläimet

Maatiaiskana on osa kansallisia eläingeenivarojamme yhdessä muiden kotoperäisten alkuperäisrotujen kanssa. Monet pitävät esimerkiksi kotimaista maatiaiskissaa yhä synonyymina sekarotuiselle kissalle, vaikka maatiaiskissankin tapauksessa maatiaisrotuisuus tarkoittaa paikallisesti aikojen saatossa jalostunutta rotua.

Muita kotimaisia maatiaiseläimiä:

  • Nauta
  • Lammas
  • Suomenvuohi
  • Suomenhevonen
  • Suomalaiset koirarodut
  • Pohjoismainen tumma mehiläinen
  • Poro
  • Maatiaiskissa (ei säilytysohjelmaa)

Lisätietoa kotimaisista maatiaiseläimistä

Luonnonvarakeskuksen eläingeenivaraohjelma

Maatiainen ry

Kirjoittaja

Jenna Seppänen

Suomalaisen maatiaiskanan säilyttäjä joka kasvattaa alhonkantaa Sipoossa.