Sulkasato on kanojen hyvin ansaittu vuosiloma
Syksyn tullen moni uusi kanaharrastaja säikähtää: munia ei tule ja kanat kaljuuntuvat! Missä vika? Ei hätää, tämä ei ole vika vaan ominaisuus. Kanojen normaaliin elämänrytmiin kuuluu jokavuotinen loma, minkä aikana muninta on tauolla ja höyhenpuku vaihtuu.
Ensimmäinen sulkasato on yleensä toisen vuoden syksyllä. Eli kun meillä on kesällä 2020 syntyneitä kanoja, niiden ensimmäinen sulkasato oli nyt 2021 syksyllä. Muninta alkaa monilla maatiaiskanoilla noin puolen vuoden iässä eli jos kanat ovat syntyneet aikaisin keväällä, ensimmäisenä syksynä ei välttämättä pidetä taukoa ollenkaan. Seuraavina vuosina munintatauko osuu suurella todennäköisyydellä syys-marraskuun aikoihin.
Bavaria, hämeenkannan maatiaiskana Korpilahdella
Sulkasadossa

Sulkasadon jälkeen

Kananmuna on kausituote
Tässä kohtaa joku voi tuntea itsensä huijatuksi: kanala on täynnä kallista rehua popsivia kanoja mutta munia joutuu silti ostamaan kaupasta. Ja kaupassa on koko ajan munia, ilman mitään taukoja. Selitys on yksinkertainen: tuotantokanaloissa munintakanat eivät elä niin pitkään että niille koskaan tulisi luonnolliseen elämänrytmiin kuuluvaa munintataukoa. Kanat munivat yhden kauden, sitten kanaerä hävitetään ja otetaan uusi kanaerä tilalle. Näin kauppoihin ja elintarviketeollisuuteen saadaan tasainen virta kananmunia ympäri vuoden.
Munintatauko kuuluu kanojen luonnolliseen elämään
Kotitarvekanalassa kanat kuitenkin elävät luonnollisen rytmin mukaan ja kanalan hoitajan tavoitteena on useimmiten nimenomaan pitkäikäiset kanat. Maatiaiskanat munivat pitkään, viisivuotiailta kanoilta voi saada vielä toimivia siitosmuniakin.
Luonnollinen munintatauko on edellytys sille, että kanalla on mahdollisuus elää vanhaksi. Munintatauon aikana kanan elimistö lepää. Jokaisen kananmunan pungertaminen ulos maailmaan on 26 tunnin mittaisen työn tulos, joten kanat ansaitsevat vuosilomansa jaksaakseen taas uuden munintakauden hyvissä voimissa.
Höyhenpeitteen vaihtuminen tapahtuu samoihin aikoihin. Suomen sääolosuhteissa tuntuu hurjalta, että kana pudottaa höyheniä juuri silloin kun säät kylmenevät. Sulkia saattaa pudota kerralla paljon, esimerkiksi koko pyrstö yhtenä päivänä. Kanoilla saattaa olla laajojakin kaljuja laikkuja ennen kuin höyhenet alkavat kasvaa uudelleen. Silloin on hyvä hetki hemmotella kanoja vitamiinikuurilla ja lisäravinteilla. Esimerkiksi hampunsiemenet ovat sulkasatoisille kanoille hyvä lisä muuhun ruokaan.
Ensimmäinen sulkasato ja munintatauko on hyvä merkki.
Kanasi ovat eläneet pidempään kuin tuotantokanat.
Höyhenpeitteen uusiuduttua muniakin alkaa taas tulla.
Mikä ei ole sulkasatoa?
Kanalassa voi tulla vastaan muutamia tilanteita missä höyheniä/sulkia putoaa mutta kyseessä ei ole sulkasato.
Kanoille saattaa tulla takaraivoon tai niskan yläosaan kukon “pusujälki”. Polkiessaan kukko pitää kanasta nokallaan kiinni, joten höyhenet kuluvat kiinnipitokohdasta.
Selän ja kylkien höyhenten kuluminen liittyy myös polkemiseen. Jos kukolla on vain vähän kanoja tai jokin erityinen suosikkikana, polkeminen rikkoo kanan selkäsulat. Tässä kannattaa olla tarkkana, kukon kannukset saattavat repiä kanan ihoa haavoille asti. Kanoille on olemassa selkäsuojia, mitkä suojaavat selkää kulumiselta.
Niskasta saattaa puuttua höyheniä laajemmaltakin alueelta ja iholla näkyä verijälkiä. Tällöin kana on hävinnyt tappelussa ja toiset ovat nokkineet päätä ja niskaa. Ihovauriot paranevat nopeasti, mutta jos höyheniä on hävinnyt enemmän kuin muutaman sormenpään alueen verran ja iho on selvästi verinen, kana voi tarvita kipulääkettä toipumisen tueksi.
Hautomista suunnitteleva kana nyppii höyheniä mahansa alta. Tipuista haaveileva kana sisustaa mielellään pesää höyhenillä ja nyppii niitä itse mahansa alta. Tätä ei välttämättä huomaa päältä päin katsoessa, mutta jos munintapesiin ilmestyy höyheniä, selitys on tämä.
Stressaantunut kana voi nyppiä höyheniä itse itseltään. Kaulan etuosa taitaa olla tavallinen paikka. Kanat voivat nyppiä höyheniä myös toisiltaan. Tällöin on hyvä varmistaa, että kanoilla on varmasti riittävästi kalkkia ja proteiinia ruokavaliossaan.
Hyvä tietää
Jos siis höyheniä putoilee muulloin kuin syksyllä, on hyvä tarkkailla kanalan elämänmenoa ja varmistaa ettei kyse ole tappeluista, kiusaamisesta tai muista epätoivottavista ilmiöistä. On tärkeää muistaa, että kana todennäköisesti edelleen munii vaikka sitä kiusattaisiinkin muun parven taholta. Säännöllinen muniminen ei siis välttämättä kerro että kaikki on kunnossa!
Kanojen kipulääkkeet ovat reseptilääkkeitä, reseptin kirjoittaa eläinlääkäri. Kanoille ei saa antaa ihmisten kipulääkkeitä.
Luonnolliseen elämänrytmiin kuuluu siis yhtäaikainen munintatauko ja sulkasato loppukesästä tai syksyllä. Jos kanan sulkapeite on kunnossa eikä munia silti meinaa tulla, on hyvä varmistaa että kanalassa on riittävä valaistus ja että kana saa asianmukaista rehua. On kuitenkin hyvä huomata ettei kananmunien saanti ole itsestäänselvyys. Muniminen on kanoille rankkaa työtä. Vuosittainen lepotauko on tärkeä kanojen hyvinvoinnille.
Lisää aiheesta
Sulkasato -artikkeli Wikipediassa
Kirjoittaja
Emma Ojanen
Suomalaisen maatiaiskanan säilyttäjä joka kasvattaa hämeenkantaa Jyväskylässä.
Caramellia -blogissa paljon lisätietoa kanoista
@Caramellianpuutarha Instagramissa